Mad

Julen banker på…

Julen banker på…

Og det gør den også hjemme hos mig.

Jeg kan godt lide julen. Jeg kan godt lide den der helt særlige  stemning, der indfinder sig hos folk i denne tid. Det er en blanding af glæde, forventning  og en higen efter, at tingene skal være, som de plejer.

Vores samfund forandrer sig med hastige skridt hele tiden, og julen er efterhånden noget af det eneste, der “ligner” sig selv. Derfor sætter jeg afsindigt stor pris på den.

Jeg skal i år selv ligge hjem til julefesten. Min bror og svigerinde kommer. Det er altså en børnefri jul, hvilket bestemt også kan have sine fordele.

Jeg har bestemt, at der i år hverken skal være and eller flæskesteg på menuen – men derimod gås! Denne opskrift bliver vist den, der skal prøves.

Gås skulle være rigtigt delikat, og jeg er ærligt talt træt af flæskesteg. Jeg synes, det er noget af det mest intetsigende – på nær sværen selvfølgelig!

Faktisk går jeg med tanken om at berige juleselskabet lidt: Jeg har hørt om flere, som har inviteret en hjemløs på julemiddag – og det er jo en fantastisk idé! Jeg skal lige have clearet med resten af selskabet for at høre, hvordan de har det med det, men det er bestemt noget, jeg kan se et lys i!

 

 

Gås!

læs mere

Efterårsferie og fantastisk mad i vente

Efterårsferie og fantastisk mad i vente

 

Hvis nogen af jer har hørt om Ferratum, så sig lige til. Jeg overvejer et mobillån inden efterårsferien, som er lige om hjørnet, for så er der flere penge at forkæle min gane med, når jeg skal på opdagelse blandt Københavns restauranter.

Der er nogle forskellige steder jeg har tænkt mig at besøge, men øverst på listen er helt klart den i måneder ventede date med Noma. Ja, jeg har fået et eftertragtet bord der efter mange måneders venten, og jeg skal sidde ved fællesbordet. Det er en dyr oplevelse (derfor overvejer jeg lånet – når nu der også skal være plads til andet), men jeg er også helt igennem sikker på at oplevelsen vil køre prisen ubetydelig.

Udover Noma har jeg også kigget på nogle forskellige restauranter, der er kendt for deres vine. Romarin er en klassisker, og jeg har været der før. Det er bare et sted der er værd at vende tilbage til, og efterårsferien virker som den rette lejlighed til at gøre netop det. Ellers står jeg imellem Bar’Vin og Manfreds, og kan ikke bestemme mig for hvor det er bedst at tage hen. Det kommer an på hvad mit humør er på dagen, jeg tager afsted (og om jeg kan få plads, jo!)

Vin på række

læs mere

Jeg gjorde en opdagelse…

Jeg gjorde en opdagelse…

…Så sent som her til aften. Jeg havde et par gode venner på besøg til en aften i mormor-madens tegn. Det er 2. aften i rækken. Sidste gang var ikke hos mig… da fik vi gammeldags, grydestegt kylling. Lidt af en kunst, faktisk! Men i aften stod den på en klassiker, som jeg er sikker på, jeg var den eneste, voksne dansker, som aldrig havde smagt. Mørbradgryde! Jeg blev virkelig positivt overrasket. Jeg havde oprindeligt troet, det var en kedelig, gullash-lignende sammenkogt ret uden sjæl… men jeg skal da lige love for, at jeg blev klogere! Retten består jo nærmest ikke af andet end KØD! Bund solidt kød! Bacon, pølser og – selvfølgelig – mørbrad! Alt sammen i en sovs af fløde, tomatpuré, paprika og løg… til at give smag. En sådan gryderet kan både serveres med kartoffelmos og ris, men da undertegnede ikke har den største fidus til kartoffelmus, blev det de gode, gamle Parboiled ris, som fik æren af at blive spist!

Så her kommer dommen: 3,5 ud af 5 stjerner

Kritik: Tungtvejende og mangel på ordentlig garniture, en smule for meget kød.

Ros: Utroligt velsmagende sovs, går sig særdeles godt sammen med risene.

Kan anbefales.. dog ikke til flere dage ad gangen – det er den simpelthen for tung i maven til!

Mørbradgryden...

læs mere

Den danske madkultur i nyere tid

Den danske madkultur i nyere tid

Hvad er det første, der falder dig ind, når du tænker på dansk madkultur? Lad mig gætte; brun sovs, kartofler, flæskesteg og Cottage en god cheap NFL jerseys gang hjemmerørt is til dessert. Det er efterhånden blevet billedet på dansk mad. Hvem kender ikke de gamle forsamlingshuse rundt om i landet, hvor duften af tarteletter stadig sidder i de mønstrede tapeter og de slidte plankegulve? Men det havde jo sin charme. For det er en stor del af vores danske, folkelige madarv. Det var dengang, mad blev tilberedt i store, tunge støbejernsgryder af erfarne og dygtige kogekoner. Det var før, maden blev til ”fusionskunst”. Det var før, det blev moderne at spise mad for nydelsens skyld. Nuvel, selvfølgelig satte man, til en 60-års fødselsdag ?llens i 1959, pris på en god og velsmagende middag. Men man vidste også, at for ikke særlig mange år siden, var levestandarten betydeligt lavere. Især under krigen var Cleveland Browns jerseys ressourcerne knappe. Derfor satte man taknemmeligt pris på hvert enkelt måltid, man fik. Der var kort sagt ikke plads til at tænke i fusions-æstetiske baner. En kogekone wholesale MLB jerseys ville dengang have korset sig over Nomas menu, f.eks. Hvis vi snakker madkultur fra før 1960’erne, er én ting meget tydelig; den er stadig ”oprindelig” og internationalt uberørt. Dog sker der det, at der i slut 50’erne og frem, kommer en strømning fra Amerika, som forplanter sig i hele den danske livsstil. Vi elskede USA! For alt hvad det indebar. Dette forplantede sig også i cheap NFL jerseys maden, hvor ting som ”milkshakes” pludseligt blev tilgængelige for borgerskabets unge mennesker. De havde råd til det. Op gennem 60’erne sker der for alvor noget med selve maden. Bl.a. introduceres makaroni og pasta til de danske Garden køkkener. Det var en tendens, der virkelig tog sin tid at forplante sig, men da det endelig skete – ja, så wholesale NFL jerseys skete det også i mange hjem! Gennem 70’ernes skøre årti ændredes samfundsstrømninger overalt i Europa radikalt. Det kom også til udtryk i køkkener, som kvinderne pludselig fik travlt med at komme væk fra og ud på arbejdsmarkedet. Det gav pludselig plads til et opgør med de traditionelle, danske madvaner, og skabte Different grobund for det bolo køkken, forex vi netop ser i dag. Et internationalt og varieret køkken med nordiske rødder.

læs mere